Periodontoloji
Diş Eti Hastalıkları
Periodontoloji, diÅŸleri çevreleyen dokular diÄŸer adıyla diÅŸ etlerinde ve diÅŸ köklerini saran kemiklerde meydana gelen hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisi ile birebir ilgilenen ana bilim dalı olarak tanımlanmaktadır. Bu alanda doktora eÄŸitimi tamamlamış ve uzmanlığını almış kiÅŸilere ise "periodontist" adı verilir.


Periodontoloji Ne Yapar?
Periodontist, diÅŸlerin etrafındaki dokuları etkileyen ağız ve diÅŸ saÄŸlığı sorunlarını tedavi etmeden periodontoloji bilim dalından yararlanır. Periodontistler ağız içerisinde yer alan ÅŸu alanları tedavi eder:
-
Gingiva: DiÅŸ etleri
-
Periodontal baÄŸ: DiÅŸlerinizi çene kemiÄŸinize baÄŸlayan bir grup baÄŸ dokusu lifi
-
Sement: DiÅŸ köklerini kaplayan ince ve kemiksi doku tabakası
-
Alveol kemiÄŸi: Çene kemiÄŸinin diÅŸ yuvalarının bulunduÄŸu kısım
Perodontist, diÅŸ taşı temizliÄŸi, periodontal bakım, diÅŸ kökü düzeltme ve çeÅŸitli periodontol cerrahi türlerini içeren problemlerin tedavisini yapar.
Periodontal Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Herkes saÄŸlıklı ve güçlü diÅŸ etine sahip olmak ister. Herhangi bir diÅŸ eti hastalığının olmadığı zamanlarda diÅŸ eti pembe renkli olur. Portakal kabuÄŸu gibi hafif pürüzlü olan bu bölgenin diÅŸle arasındaki sınır ise düzgün bir hat ÅŸeklinde olur. Ayrıca diÅŸ eti problemi olmadığının en kesin göstergelerinden biri de yemek yeme ve diÅŸ fırçalama sürecinde diÅŸ eti kanamasının görülmemesidir.
Bununla birlikte herhangi bir diÅŸ ya da diÅŸ eti hastalığı olmasa da belirli aralıklarla bir uzmana görünmek oldukça önemlidir. Herkes saÄŸlıklı ve güçlü diÅŸ etine sahip olmak ister. Herhangi bir diÅŸ eti hastalığının olmadığı zamanlarda diÅŸ eti pembe renkli olur. Portakal kabuÄŸu gibi hafif pürüzlü olan bu bölgenin diÅŸle arasındaki sınır ise düzgün bir hat ÅŸeklinde olur. Ayrıca diÅŸ eti problemi olmadığının en kesin göstergelerinden biri de yemek yeme ve diÅŸ fırçalama sürecinde diÅŸ eti kanamasının görülmemesidir. Bununla birlikte herhangi bir diÅŸ ya da diÅŸ eti hastalığı olmasa da belirli aralıklarla bir uzmana görünmek oldukça önemlidir.
